Om du känner en dragning till att undersöka, rapportera och förmedla genom skrift, tal eller tv så kan journalist vara ett yrke för dig.
Så jobbar en journalist
Det finns journalister inom olika kategorier och därför kan deras arbetsdagar se lite olika ut. Men det alla journalister har gemensamt är att de tar reda på fakta genom att göra research innan personen kan skriva manus eller skriva artikeln. Sedan publiceras deras verk, till exempel i en tidning. En del journalister gör intervjuer medan andra jobbar mer redaktionellt.
Som journalist är det viktigt att du kan arbeta under press, har ett intresse för människor, är kvicktänkt, har ett gott omdöme och har en förmåga att förmedla. En journalists uppgift är att sprida kunskap, fakta, nyheter och information och därför behöver du vara påläst.
Många journalister är frilansare vilket kan innebära en otrygg ekonomi. Men det finns även de som är fast anställda.
Utbilda dig till journalist
För att bli journalist behöver du ha utbildning och det är en förutsättning för att du ska få jobb som journalist. Därför är det värt att utbilda dig om du är säker på att det är journalist du ska bli.
För att utbilda dig till journalist behöver du läsa på högskolan. Det finns till exempel en högskoleutbildning som ger dig en masterexamen. Utbildningen varar i tre år och så snart som du tagit din examen kan du börja söka dig till de redaktioner du är intresserad av. Många journalister börjar som praktikanter för att visa vad de går för innan de får en anställning.
Om du redan har en högskoleutbildning finns det ett flertal påbyggnadskurser du kan gå. Du kan till exempel välja att fördjupa dig inom ett visst ämne. Vill du till exempel bli sportjournalist finns det flera bra kurser och utbildningar.
Förutom att det finns högskoleutbildningar så finns det utbildningar på yrkeshögskolan. Dessa utbildningar är något kortare och brukar vara i ungefär två år.
Är du ung och har ditt gymnasieval framför dig kan du få bra grundläggande utbildning om du till exempel väljer att gå det samhällsvetenskapliga programmet. Men du kan också gå medieprogrammet om du är intresserad av att arbeta med olika typer av medier. Vill du till exempel jobba med radio är medieprogrammet bra att börja med.