Publicerad den

Kända journalister

Det finns många journalister som är riktigt bra på deras jobb och har en förmåga att uttrycka sig och förmedla nyheter. I det här inlägget får du veta lite mer om några kända journalister.

Janne Josefsson

Janne Josefsson föddes år 1952 i Göteborg. Han utbildade sig till journalist på journalisthögskolan. Han började sin karriär som reporter på Sveriges radio. Han började som journalist i samband med vänsterrörelsen och gjorde flera intervjuer och djupdykningar om rörelsen. I början på 1990-talet kunde vi börja se Janne på TV och han jobbade i många år på SVT och gjorde bland annat TV-programmet uppdrag granskning.

Magda Gad

Magda Gad föddes år 1975 i Falun. Redan tidigt i sin karriär började hon att rapportera från krigsdrabbade områden och har bland annat arbetat som korrespondent för expressen. Magda har fått en rad utmärkelser och priser för sitt journalistarbete.

Gloria Steinem

Gloria Steinem föddes år 1934 i Ohio. Hon är kanske mest känd för att vara en stark röst för kvinnofrågor. Hon har arbetat som krönikör och hon slog igenom när hon skrev en artikel år 1962 om preventivmedel. Därefter har hon jobbat för många av världens största tidningar och är än idag en stor och viktig del av kvinnorörelsen.

Ester Blenda Nordström

Ester Blenda Nordström föddes år 1891 i Stockholm. Hon har många gånger kallats för Sveriges första undersökande reporter då hon gjorde flera reportageserier. Hon gick bland annat undercover och jobbade som piga på en gård för att sedan skriva om det. Hon var även en av få kvinnor som jobbade som journalist på den tiden och var därför en av dem som lade banan för att fler kvinnliga journalister skulle få jobb.

Samir Abu Eid

Samir Abu Eid föddes år 1973 i Finspång. Redan under studieåren började Samir jobba som frilansande journalist. År 2004 började han arbeta som reporter för SVT och har sedan dess rapporterat från krigsdrabbade områden. Han har fått många priser och utmärkelser för sitt arbete.

Hunter S. Thompson

Hunter S. Thompson föddes år 1937 i Kentucky. Han hade en mycket tumult uppväxt och satt i fängelse för medhjälp till rån. Men efter det blev hans liv till det bättre och började arbeta som sportredaktör. Därefter började han skriva sina egna böcker och gjorde ett flertal verk. Många av hans verk väckte stor uppmärksamhet och han blev lite av en kändis. Hunter hade många hälsoproblem och tog sitt liv år 2005.