Publicerad den

Tips på hur du skriver en debattartikel

Det finns en hel del regler för hur du ska gå tillväga när du vill skriva en debattartikel. Här kan du läsa mer om vanliga fallgropar och hur du lägger upp texten för att väcka läsarens intresse. För att texten ska bli trovärdig och dina argument tas på allvar bör texten ha ett respektfullt språk.

Även om de flesta skriver sina debattinlägg på dator och även skickar in dem digitalt är det en alltid en god idé att börja skissa upp dina tankar i ett kollegieblock där du också enkelt kan skriva ner argument och eventuella motargument. Du hittar en mängd kollegieblock i olika stilar och utföranden på officedepot.se. Du kan dessutom få dina kollegieblock levererade hem till dörren och normal leveranstid ligger på mellan 1-3 dagar.

Välj en kärnfull rubrik

När du skriver en debattartikel är det viktigt att fånga läsarnas intresse redan i rubriken som bör vara kortfattad men slagfärdig. Det ska gå att förstå vad artikeln handlar om genom att läsa rubriken. Du kan hitta tips på hur debattartiklar ser ut på Svenska Dagbladets debattsida eller på DN debatt om du vill hämta inspiration direkt ur verkligheten.

Argumentera med värdighet

När du har skrivit din ingress där du ger en kort inblick i vad texten ska handla om är det dags att lägga några rader på bakgrunden – här går du in på anledningen till varför du skriver din debattartikel. Därefter kommer du in på själva argumenten där du presenterar din ståndpunkt. Här är det viktigt att hålla god ton, undvika krångligt språk och se till att ha koll på både fakta och källor. En riktigt skarp debattartikel bemöter också eventuella motargument på ett riktigt snyggt sätt. Skriver du en replik på någon annans debattartikel är det viktigt att du håller dig till ämnet och undviker personangrepp.