Publicerad den

Ärftlig alopecia i media

I media får vi allt oftare höra om fysisk och psykisk hälsa. Ätstörningar har länge varit omdiskuterade på grund av dagens skönhetsideal, som talar om att man ska vara riktigt smal. Men dagens ideal handlar inte bara om vikt, utan även andra aspekter, exempelvis hår.

Orealistiska skönhetsideal

När vi tittar i tidningar eller modeshower ser vi en viss typ av utseende. Utöver att modellerna är riktigt smala, långa och vältränade har de även vackert hår. Både kvinnliga och manliga modeller har ofta tjockt hår och välklippta frisyrer som passar deras ansiktsform. Den här bilden är inte realistisk, eftersom de flesta människor inte ser ut som modellerna i tidningarna. Bilderna är dessutom retuscherade, vilket man ofta inte tänker på. Den bild vi ser av skönhetsidealen kan därför enkelt leda till psykiska problem, framförallt bland unga.

Ärftligt håravfall är vanligt

Håret är en viktig del av vårt utseende. Men det finns många människor som lider av ärftlig alopecia, eller håravfall. Att då se dagens fylliga hår överallt i reklam och media kan vara jobbigt. En viktig aspekt är dock att man i svensk media talar mycket om just håravfall. Såväl tv-program som tidningsartiklar tar upp ämnet i syfte att visa hur vanligt förekommande det faktiskt är. Det är ett sätt att motverka negativa skönhetsideal, samtidigt som man ger tips om hur man kan hantera håravfall. Svensk media skiljer sig på så vis från media i andra länder, där man lägger betydligt större fokus på utseende och hur man ”bör” se ut. Du är vacker som du är!

Tidningar