Helsingborgshem svarar på min fråga..

Jag ställde denna fråga till min hyresvärd Helsingborgshem:

Hej Helsingborgs hem!

Jag är hyresgäst hos er sen många år sen och nöjd med mitt boende! Men det kom till min kännedom att ni tar ut en avgift av 12 kronor från min hyra varje månad till något som kallas hyressättningsavgift!

Jag skulle vilja veta varför inte denna avgift är specificerad på min hyresavi? Vilka motiv har ni att inte specificera denna avgift? Bryter det inte mot lag att ta ut en avgift utan att specificera den på hyresavin?

Jag är övertygad om att hade hyresgästerna fått veta att ni tar ut en avgift utan att specificera den hade de blivit väldigt upprörda!

De valde att svara:

Hej Dragan!

Den så kallade hyressättningsavgiften är en avgift som Hyresgästföreningen enligt Hyresförhandlingslagen har rätt att årligen ta ut av alla fastighetsägare som har en förhandlingsordning med dem, för sitt förhandlingsarbete. Ersättningen är för närvarande 12 kronor/mån per lägenhet och ingår i hyresbeloppet.

Helsingborgshem har en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen Norra Skåne och förhandlingsordningen omfattar samtliga bostadslägenheter i vårt bestånd förutom kooperativt boende. Eftersom det finns en förhandlingsordning är Helsingborgshem skyldiga enligt Hyresförhandlingslagen att förhandla hyror och andra hyresvillkor med hyresgästorganisationen på orten, i detta fall Hyresgästföreningen Norra Skåne.

Förhandlingsklausulen ingår i hyresvillkoren (se baksidan av ditt hyreskontrakt) som man godkänner när man skriver under sitt hyreskontrakt. //Björn

Jag ställde motfråga:

Min fråga handlade mer om varför denna avgift inte är specificerad på hyresinbetalningen? Varför är den dold för hyresgästerna? Hade det inte varit  lämpligt att ha en post på hyresavin där det står ”hyressättningsavgift 12 kronor” och varför kan ni inte informera era hyresgäster om denna avgift? Vidare så borde också era hyresgäster få veta att de kan kräva att inte betala denna avgift och således förhandla hyran själv!

Med förtydligande:

Jag har kollat mitt kontrakt och där står inget om att ni har rätt att dra 12 kronor i månaden från min hyra och ge till hyresgästföreningen! Om ni ska dra en extra avgift på hyran då ska den vara tydligt specificerad vad för avgift det är och hur mycket den är på!

Hela denna tråd återfinns på Helsingborgs hems Facebooksida och ni kan läsa det HÄR


Att bedriva medborgarjournalistik är inte gratis! Man måste ha en webbsida och då behöver man ett domännamn och webbhotell! Folk vill kunna komma i kontakt med en och man vill kunna komma i kontakt med folk och då behöver man ett mobilnummer! Allt detta kostar pengar och om ni skulle vilja stödja mig i mitt arbete då går det bra att donera!

Kommentarer förhandsgranskas inte av mig och är inte mitt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.