Varför ska man bli medlem i hyresgästföreningen?

Jag skrev den 16 mars detta inlägg ”Hyresgästföreningen en skurkorganisation” som kortfattat handlar om hur hyresgästföreningen roffar åt sig 201 600 000 kronor årligen från alla som bor i en hyresrätt! Läs gärna det inlägget för att förstå varför hyresgästföreningen är en skurkorganisation!

Men dagens fråga kommer att handla om, varför ska man bli medlem i hyresgästföreningen? På sin hemsida marknadsför de ett medlemskap med detta budskap:

Som medlem i Hyresgästföreningen har du många fördelar och kan vara med och påverka ditt – och dina grannars – boende. Du har en stark och kunnig organisation som stöttar dig i ditt engagemang, förhandlar hyran och hjälper dig med hyresjuridisk rådgivning om det behövs. Dessutom får du massor av medlemsförmåner och medlemstidningen Hem & Hyra, som trillar ner i brevlådan åtta gånger om året

Okej vi börjar med den första delen där det står att man kan påverka sitt och sina grannars boende om man är medlem! På vilket sätt möjliggör hyresgästföreningen detta? Jag själv kan ju påverka mitt boende genom en god kommunikation med min hyresvärd och för det behöver jag inte hyresgästföreningen! Och varför skulle jag vilja påverka mina grannars boende, det är väl upp till dem att påverka sitt boende själva?

Näst punk handlar om en stark och kunnig organisation som stöttar mig i mitt engagemang! Är detta ett skämt? Vad är det de behöver stötta mig i? Och på vilket sätt är de kunniga? Jag minns för inte så länge sen hur en säljare för hyresgästföreningen knackade på dörren och ville sälja medlemskap! Han sålde medlemskapet med förespegling att jag skulle slippa betala de första tre månaderna! Dum som jag var gick jag med på detta och tecknade ett medlemskap! Men kort efter kommer det ett inbetalningskort där de kräver medlemsavgift från första dagen! När jag kontaktar hyresgästföreningen då säger de att jag måste ha missuppfattat vad deras säljare har sagt! Det tog över en vecka innan jag till sist fick rätt och kunde avsluta medlemskapet! Är det detta de menar med en kunnig och stark organisation som ljuger för att få medlemmar?

Och då kommer vi till förhandlar hyra! Att förhandla hyra ska ju ingå i medlemskapet enligt deras ”sales pitch” då undrar jag varför i helvete plockar de då 12 kronor i månaden från alla hyresgäster i Sverige till något de kallar ”hyressättningsavgift” enligt den information som finns om detta från hyresgästföreningens hemsida där det står följande ”Hyressättningsavgiften är en avgift som hyresgästföreningen tar ut för att förhandla hyror” stopp och belägg hyresgästföreningen tar alltså ut 12 kronor i månaden från alla hyresgäster i Sverige för att förhandla hyror! Men varför ska man då vara medlem och varför ljuger hyresgästföreningen om att hyresförhandlingar ingår i medlemskapet?

Och vi går vidare, de säger de hjälper en med hyresjuridisk rådgivning om det behövs och det borde ju vara en morot för att gå med i hyresgästföreningen? Men nej inte alls och på vilket sätt erbjuder de denna rådgivning? Jag har bara genom en att snabbt Googla funnit dussinvis med artiklar från upprörda och arga medlemmar som hade behövt just denna ”hyresjuridiska rådgivning” från hyresgästföreningen men fick den aldrig! Och då kan man undra varför fick de inte denna hjälp?

Sen kommer vi till alla dessa ospecificerade medlemsförmåner och en skitblaska som i stort sett ingen vill ha! Men vad är då dessa ospecificerade förmåner. Ja en av dessa förmåner är att man kan få låna ett släp när man flyttar! WOW vilken förmån för 80 kronor i månade! När man kan hyra ett släp på vilken mack som helst för några hundralappar!

Så i stort sett behöver man ju inte ett medlemskap i hyresgästföreningen och det slutar inte där utan nu har hyresgästföreningen beslutat att agera moral och etikpolis genom att jaga medlemmar med avvikande åsikter och de belönar angiveri, d.v.s. att medlemmar ska spionera på varandra och rapportera vad andra medlemmar skriver på Facebook eller i andra sociala medier så att hyresgästföreningen kan vidta skarpa åtgärder mot dem och utesluta dem!

Ni ska också beakta detta ”Medlemmar med fel värdegrund riskerar uteslutning ur Hyresgästföreningen” från artikeln

Nu ska organisationens värdegrund spridas. Medlemmar uppmanas ”hålla ögonen öppna”.

Under de senaste tio åren har uteslutningar ur Hyresgästföreningen skett endast vid två tillfällen i region Aros-Gävle och ingen gång i region Mitt, rapporterar Hem & Hyra.

Detta kan det dock bli ändring på framöver när region Mitt nu aktivt ska börja sprida Hyresgästföreningens värdegrund.

För att säkerställa att den rätta värdegrunden råder inom organisationen ska både anställda och förtroendevalda utbildas i denna.

Man kommer även att ”hålla ögonen öppna” efter medlemmar som i sociala medier eller på möten uttrycker sig ”rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt eller på annat sätt bryter mot föreningens värderingar”.

Så inte nog med att hyresgästföreningen är en lögnaktig skurkorganisation utan nu ska de också agera värdegrundspoliser och för det vill de att man ska betala dem 80 kronor i månaden för medlemskap och ytterligare 12 kronor i månaden oavsett man är medlem eller inte! Om jag inte visste bättre skulle jag kunna tro att jag bodde i en socialistisk diktatur och inte i ett demokratiskt samhälle! Eller vänta lite är Sverige ett demokratiskt samhälle?

Uppdatering!

Jag har tidigare beräknat att hyresgästföreningen förhandlar hyran för 1,4 miljoner hyresgäster men dessa siffror baserades på statistik från 2016 men enligt hyresgästföreningen själva så förhandlar de hyran för 1,5 miljoner hyresgäster, eller som de kallar det ”förhandlade lägenheter! Det innebär således att min uträkning inte stämmer! 12 kronor per lägenhet och månad blir 144 kronor per år! Och 144 kronor per år och 1,5 miljoner lägenheter blir 216 000 000 miljoner kronor årligen och inte 201 600 000 kronor årligen som jag angett tidigare

Här kommer ytterligare två bra artiklar av Rebecca Weidmo Uvell om hyresgästföreningen som jag tycker ni ska läsa:

Betalningstvång

Hyresgästföreningen driver fastighetsbolag


Att bedriva medborgarjournalistik är inte gratis! Man måste ha en webbsida och då behöver man ett domännamn och webbhotell! Folk vill kunna komma i kontakt med en och man vill kunna komma i kontakt med folk och då behöver man ett mobilnummer! Allt detta kostar pengar och om ni skulle vilja stödja mig i mitt arbete då går det bra att donera!

Kommentarer förhandsgranskas inte av mig och är inte mitt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

En reaktion på “Varför ska man bli medlem i hyresgästföreningen?”

Kommentarer inaktiverade.