Vad hände med de apatiska flyktingbarnen?

Asylsökande med apatiska barn, i media kallade apatiska flyktingbarn, började förekomma i svensk samhällsdebatt under 2005. Barn som sökt asyl i Sverige och som blivit apatiska, blev föremål för stort medieintresse och omfattande politisk debatt. Detta fenomen med apatiska flyktingbarn var på tapeten under en kort period och sen upphörde fenomenet av sig själv!

Men vad hände egentligen? Blev alla dessa apatiska flyktingbarn friska eller försvann intresset från svensk media vilket i sin tur gjorde att fenomenet upphörde? Jag minns det väldigt väl hur det skrevs om det i alla svenska medier hur TV visade det nästan dagligen hur läkare uttalade sig och hur politiker kröp på knä och förklarade att de skulle göra allt de kunde för att hjälpa dessa apatiska flyktingbarn!

Men det konstiga är väl egentligen att det inte längre förekommer apatiska flyktingbarn! Sverige har sedan 2005 när apatiska flyktingbarn var som mest på tapeten tagit emot hundratusentals flyktingar! Familjer med barn och ensamkommande barn och det mediala intresset  under alla dessa år sen det var på tapeten har varit i bästa fall extremt litet! Hur kan det komma sig?

På senare år har man från media helt frångått begreppet apatiska flyktingbarn och nu för tiden kallar man det uppgivenhetssyndrom men i grund och botten så handlar det om fenomenet apatiska flyktingbarn! Man ser detta fenomen där media oftast byter begrepp mest för att man överutnyttjat det ena begreppet och måste finna ett nytt begrepp för samma problem.

Det har diskuterats flitigt fenomenet apatiska flyktingbarn och i december 2005 hade Svenska dagbladet en artikel ”Apatiska barn ofta inte sjuka” källa: https://www.svd.se/apatiska-barn-ofta-inte-sjuka och ”Elisabet Höglund: Därför slutade jag på Aktuellt” källa: https://www.expressen.se/kronikorer/elisabet-hoglund-darfor-slutade-jag-pa-aktuellt/ och ”BBC-reportage om ‘apatiska flyktingbarn’ – ”Sweden’s mystery illness” källa: https://samnytt.se/bbc-reportage-om-apatiska-flyktingbarn-swedens-mystery-illness/

Det intressanta var väl att barnen oftast inte var apatiska när de kom till Sverige men av någon outgrundlig anledning insjuknade direkt efter att familjen fått avslag på sin asylansökan och av någon outgrundlig anledning och mirakulöst blev friska så fort familjen fått sitt uppehållstillstånd.

Nu säger inte jag att fenomenet apatiska flyktingbarn var en bluff och en social konstruktion av svensk media det finns säker undantag till denna regel och visst kan vissa av barnen ha drabbats av fenomenet apati. Att sen detta fenomen knappt existerar idag kan ju bero på två saker, att medieintresset upphört eller att fenomenet upphört!

2016 skrev Svenska dagbladet denna artikel ”Apatiska barn inte längre en gissning” ”Antalet barn med uppgivenhetssyndrom ökar. Enligt nya siffror från Socialstyrelsen behandlades 58 barn förra året. Det är dubbelt så många som Migrationsverket förutspått i sina tidigare prognoser” källa: https://www.svd.se/antalet-apatiska-barn-okar

Huruvida fenomenet med apatiska flyktingbarn eller som de numera kallas barn med uppgivenhetssyndrom var en bluff eller inte kommer vi nog aldrig få veta men det vi i alla fall vet är att svensk media inte längre skriver om det att svenska politiker inte längre engagerar sig i frågan och att det har fallit i glömska!


Att bedriva medborgarjournalistik är inte gratis! Man måste ha en webbsida och då behöver man ett domännamn och webbhotell! Folk vill kunna komma i kontakt med en och man vill kunna komma i kontakt med folk och då behöver man ett mobilnummer! Allt detta kostar pengar och om ni skulle vilja stödja mig i mitt arbete då går det bra att donera!

Kommentarer förhandsgranskas inte av mig och är inte mitt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.